Glykæmisk indeks

Det Glykæmiske Indeks (GI) er et udtryk for, hvor meget blodsukkeret stiger, når du har spist en bestemt mængde af en madvare, og viser hvor hurtigt kroppen omsætter kulhydrater.

Hvad sker der når vi spiser kulhydrater?

Når vi spiser kulhydrater stiger eller falder blodsukkeret. Det kaldes også en glykæmisk reaktion. GI er ikke et mål for, hvor sund en fødevare er, men det er især relevant for personer med diabetes.

Ofte bruger man glukose som reference og sætter indeksværdien til 100. Fødevarerne inddeles efter hvor hurtig de giver blodsukkerstigninger i forhold til glukose i disse kategorier:

  • Over 70  - højt GI
  • 55-70  - medium GI
  • Under 55  - lavt GI

Husk på, at  GI kan være varierende. Et antal faktorer påvirker raten og varigheden af den glykæmiske effekt, og det varierer meget fra person til person, og  kan også variere på forskellige dage for den samme person.

Relevante hjemmesider