Juridisk info

Flere og flere fødevarer, der sælges indenfor EU, bærer ernærings- og sundhedsanprisninger, så som ‘lavt fedtindhold’ eller ‘anprisninger indenfor hjerte- karsygdomme’. Disse anprisninger på fødevarernes emballage er underlagt strenge lovmæssige krav. Hos Puratos engagerer vi os i at hjælpe vores kunder med at udvikle ærlige produkter, der imødekommer de lovmæssige krav omkring ernærings- og sundhedsanprisninger.

Regler for ærlig og rimelig mærkning af fødevarer.

Ernærings- og sundhedsanprisninger, der fremgår af emballage eller reklamer for fødevarer, der sælges indenfor EU, reguleres af bestemmelserne (EC) N°1924/2009 og overvåges af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). De skal sikre, at udtalelser som f. eks. ‘højt fiberindhold’ eller ‘nedsætter kolesteroltallet’ er ærlige, ikke er misvisende og kan påvises på et videnskabeligt grundlag. 

Ernæringsanprisninger og generiske sundhedsanprisninger kan fremsættes udenom EFSA, forudsat at de er listet på Community Register of Nutrition and Health Claims.

Juridisk vejledning og støtte.

Hvis du ønsker at påføre en ernærings- eller sundhedsanprisning på dit produkt er Puratos sparringspartner og hjælper dig med at finde løsningen, som muliggør det for dig at bruge visse anprisninger. Vi kan ligeledes være dig behjælpelig med den europæiske lovgivning. 

Europæiske retningslinjer omfatter følgende definitioner: 

Ernæringsanprisning

Ernæringsanprisninger refererer til enhver anprisning, ud over varedeklarationens ernæringsoplysninger, der erklærer, foreslår eller antyder, at en bestemt fødevare indeholder eller har et højt/lavt indhold af kalorier eller andre næringsstoffer, f. eks. “Kilde til fibre”; “Lavt fedtindhold” eller “Rig på vitamin C”.

Sundhedsanprisning

En påstand på fødevareemballage eller reklame der erklærer, foreslår eller antyder at en bestemt fødevare har særlige sundhedsmæssige egenskaber.

Ernæringsmæssige informationer om fødevarer gives  i to hovedformater:

  • "Gruppe 1" eller "Big 4" formatet (deklaration pr. 100 gram eller 100 ml) er obligatorisk, når der fremsættes en ernæringsmæssig påstand.
  • "Gruppe 2 eller "Big 8" formatet (deklaration pr. 100 gram eller 100 ml) er obligatorisk, hvis der fremsættes en påstand om sukker, mættet fedt, fibre, salt eller hvis en sundhedsanprisning fremsættes.

For flere informationer, kontakt Fødevarestyrelsen, European Food Safety Authority eller Puratos på Nutricenter@puratos.com

Relevante hjemmesider