Mæthed

Mæthed og mæthedsfornemmelse er vigtige regulatorer for indtagelse af fødevarer, og har en direkte effekt på energibalance og kropsvægt.

Hvad er forskellen?

Mæthedsfornemmelse opstår under et måltid. Det er følelsen af "at have fået nok - jeg må hellere stoppe med at spise". Mæthed opstår i kroppen mellem måltiderne. Det er fornemmelsen af velvære og udsættelse af sult, der gør det muligt at bruge energien, vi har fået fra vores mad.

Hvorfor er mæthed vigtig i ernæring og sundhed?

Følelsen af mæthed og mæthedsfornemmelse regulerer fødeindtagelsen (hvor meget og hvad man spiser), og har en direkte effekt på vores energibalance - balancen mellem den fordøjede mad og den brugte energi. Dette påvirker kropsvægten, kropsfedtet og appetitregulering.

Hvilke faktorer har indflydelse på mæthedsfornemmelsen?

Der er fire forskellige:
  • Individuelle faktorer (såsom alder eller fysisk aktivitet)
  • Miljømæssige faktorer (så som at se TV, mens man spiser)
  • Madens ernæringsmæssige sammensætning
  • Madens fysiske og kemiske egenskaber
Fedme er et globalt sundhedsproblem, og har alvorlige konsekvenser. En bedre forståelse for appetitregulering vil med sikkerhed forbedre vores forståelse for de bagved liggende årsager til fedme. Fødevareindustrien kan generelt få en enorm betydning for folkesundheden ved at udvikle madkoncepter, der har mæthed for øje.

Vidste du

Vidste du, at den perfekte kombination af protein og fiber findes i en blød morgenmad snack?

Relevante hjemmesider