Guideline Daily Amounts

Guideline Daily Amounts, også kaldet GDA (vejledende dagligt indtag) er en anbefalet guideline til den cirka mængde af kalorier, fedt, mættede fedtsyrer, proteiner, fibre, salt, sukker osv., der tilsammen udgør en sund kost.
GDA står for Guideline Daily Amount - eller på dansk "Vejledende Dagligt Indtag".

GDA er en mærkning, der viser indhold af energi, sukker, fedt, mættet fedt og salt i en portion mad eller drikke. Samtidig vises indholdet i forhold til en mængde, der er passende at spise på en dag.

Portionsstørrelsen vil være angivet på forsiden af pakken sammen med GDA mærkningen. Det kan f.eks. være et glas juice på 200 ml, en skive brød, en kiks, 30 g nødder, 125 g yoghurt o. lign.

GDA er et supplement til den kendte næringsdeklaration på bagsiden, som viser næringsindholdet per 100 gram eller 100 ml.

GDA og det vejledende daglige indtag er en gennemsnitsbetragtning med udgangspunkt i en voksen kvindes daglige energibehov på 2000 kilokalorier (kcal). En voksen mand vil typisk have et lidt større behov, mens børn typisk vil have et lavere og aldersafhængigt behov. GDA skal derfor ikke opfattes som en individuel kostvejledning, men som en guideline, der skal gøre det nemmere at træffe et bevidst valg om, hvad der spises og drikkes. Man bør huske den optimale indtagelse af næring kan variere pga. alder, køn, næringsstatus, vægt, fysisk aktivitet og andre faktorer.
Se de officielle kostråd anbefalet af Fødevarestyrelsen.

Værdierne i Guideline Daily Amount (GDA ) leveres frivilligt  af mad- og drikkevareproducenterne. Målet er at hjælpe forbrugerne med at finde frem til en fornuftig kostsammensætning og med at forstå, hvordan madproducenterne bidrager til en overordnet afbalanceret kost.

GDA omfatter retningslinjer for næringsstoffer, der bør indtages i moderate mængder. For eksempel bør man indtage ‘mindre end 70 gram’ fedt hver dag. Mættede fedtsyrer, sukker og natrium bør ligeledes begrænses, mens fibrene bør være ‘mindst 25g’.

Relaterede dokumenter